Lichaamsgerichte therapie is therapie gericht op het meer gaan voelen van je lichaam en daardoor van je gevoelens. Er zijn vele vormen van lichaamsgerichte therapie, bijvoorbeeld haptotherapie, pesso, energetische therapie, massagetherapie, ademtherapie, ontspanningstherapie en psychomotorische therapie. Ik ben opgeleid tot haptotherapeut en energetisch therapeut en heb me daarnaast bekwaamd in o.a. adem- en ontspanningstherapie.
Als het mogelijk is werk ik met de aanraking. Als het (nog) niet mogelijk is, doordat we online werken of als mensen zich (nog) niet veilig genoeg voelen om aangeraakt te worden, werk ik met andere lichaamsgerichte technieken, zoals met de adem, met de ‘body scan’, visualisaties, of door te werken met ervaringsgerichte oefeningen. Door de aanraking, door de ervaringsgerichte oefeningen of door me energetisch (op afstand) op je af te stemmen kan voelbaar worden welke plekken in het lichaam aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld doordat er spanning zit, of een blokkade. Ik nodig je uit je eigen lijf beter te gaan voelen, waardoor je ook zelf kan gaan voelen welke plekken in jouw lijf om aandacht vragen. Dit zijn vaak plekken waar emoties of spanningen liggen opgeslagen. Ons lichaam heeft een geheugen en al onze ervaringen, ook met hoe we wel of juist niet (goed) zijn aangeraakt, liggen opgeslagen in ons lijf. Vaak met de bijbehorende overtuigingen en emoties, of spanningen en onderdrukte of weggestopte, onafgemaakte of niet geuite bewegingen of handelingen. Met die plekken in je lichaam gaan we dan aan het werk. Vaak ga je door de aanraking, of doordat ik energetisch afstem en jij gevoelsmatig contact maakt, je al gewaarworden wat er opgeslagen ligt, waarbij ik met behulp van meerdere technieken je help om contact te maken, te voelen wat gevoeld wil worden en te uiten wat nog geuit moet worden.
Haptotherapie, de therapeutische toepassing van haptonomie, biedt de mogelijkheid opnieuw contact te leggen met je lichaam. Het kan je de weg wijzen naar meer voelend in je lijf aanwezig zijn. Zo word je je meer bewust van je gevoelens, je grenzen en hoe je staat in je relaties met andere mensen. Je gevoel geeft voortdurend informatie over wat er van binnen bij je gebeurt en wat je omgeving met je doet. Als je deze gevoelens negeert, niet uit, wegdrukt of alleen verstandelijk benadert, kan je vastlopen. Hierdoor kunnen lichamelijke of psychische klachten ontstaan of verergeren. Als je meer in contact staat met je gevoel ben je in staat keuzes te maken die meer in overeenstemming zijn met wie jij bent, bijvoorbeeld voor wat je wel of juist niet wilt. Hierdoor kan je beter voor jezelf kiezen en zorgen en gemakkelijker jouw eigen weg in het leven vinden.
Je goed voelen begint bij ‘goed voelen’; hoe meer je je gevoel als kompas kunt gebruiken, hoe beter je bent opgewassen tegen stress en tegenslag.